Borówka amerykańska – fakty i mity odnośnie jej dobrego wpływu na wzrok

Obecnie borówka amerykańska jest jednym z najbardziej popularnych i najchętniej jedzonych owoców w Polsce. Jej błyskawiczna kariera rozpoczęła się kilka lat temu, gdy zaczęto w naszym kraju ją uprawiać. Okazało się to prostsze niż przypuszczano, ponieważ owoc ten jest dość elastyczny jeśli chodzi o warunki klimatyczne i nad Wisłą uprawy borówki radzą sobie naprawdę doskonale.

Wysoka wydajność i świetne walory smakowe borówek sprawiły, że szybko zaczęło rosnąć zainteresowanie tym produktem, a upraw zaczęło przybywać w różnych regionach kraju. Aktualnie z kupnem borówki w Polsce nie ma żadnego problemu. Jest obecna w super- i hipermarketach, a także dyskontach spożywczych.

Da się ją znaleźć w zasadzie na każdym targu. Jest owocem niedrogim, więc dla wielu osób stanowi alternatywę dla droższych owoców deserowych. Można zjadać ją na surowo, z dodatkiem cukru i śmietany, a także wykorzystywać jako dodatek do wypieków i wszelkiego rodzaju deserów.

Jednak borówka oprócz tego, że świetnie smakuje, może też wpływać pozytywnie na zdrowie. Znane są dobroczynne skutki spożycia borówki w czasie zatruć pokarmowych. Przyczynia się również do regulacji wypróżnień, jest bogatym źródłem witaminy C.

Jednym ze znanych od lat walorów borówki amerykańskiej jest to, że zawiera składniki poprawiające mikrokrążenie w oczach. Może więc wpływać pozytywnie na wzrok i kondycję naszych oczu. Jest zalecana do regularnego spożywania osobom, które dużo pracują przy komputerze lub mają jakiekolwiek inne problemy z tym zmysłem.